Jeg blir ofte spurt om jeg kan komme med noen tips om hvordan man kommer seg til topps i Google. Jeg har skrevet om dette emnet tidligere, men om du ikke har fått med deg dette, så skal jeg prøve å oppsummere dette i denne posten.
1. Innhold på siden
En innholdsrik side er en god start for å komme høyt i Google og de andre søkemotorene. Sørg for at du oppdaterer nettsiden din ofte med kvalitets innhold. Se for deg en søkebot som kommer på nettsiden din, dersom boten finner nytt innhold, vil den automatisk indeksere dette, og søke igjennom for nytt innhold. Men dersom du ikke har oppdatert siden på lenge, vil boten forsvinne like fort som den kom. Ta en kikk i loggfilene dine, dersom du har tilgang til disse. Se da hvor ofte de forskjellige botene besøker nettsiden din, er de innom 1 gang i uken, eller 3-4 ganger om dagen?
En annen grunn for å oppdatere nettsiden din oftere er at da kan jobbe målrettet mot nye nøkkelord du ønsker å optimalisere for. Dersom du ikke vet hva nøkkelord er, kan lese mer om dette ved å følge denne lenken: Optimalisering av nøkkelord.
2. Inngående lenker
Du kommer ikke utenom dette. For at en nettside skal komme høyt i Google og andre søkemotorer er det viktig at nettsiden din har mange, og ikke minst kvalitets lenker inn til seg. Med kvalitets lenker mener jeg lenker fra sider som Google stoler på. En enkel måte å finne ut av om Google stoler på en nettside er ved å sjekke sidens Page Rank. Merk da at de fleste nettsider vil over tid vise 3 i Page Rank. Jeg vil anbefale at du forsøker å få inn lenker fra nettsider med minst 4 i Page Rank.
En annen ting du må huske på er at nettsiden som sender ut lenke til deg, har begrenset antall med utgående lenker. På diverse sider på nettet vil du lese at en nettside som sender ut mer enn 50, 60 utgående lenker blir sett på som et lenke farm, og mange mener at du bør unngå dette.
Dette er bare tull. Men det som derimot er fakta er at en nettside som sender ut så mange som 50 lenker og oppover, ikke har så mye verdi for deg. Dette fordi Page Ranken som blir sendt ut blir nokså utvannet. Eksempel: Denne siden som har et PR på 6, dersom jeg skulle ha sendt ut 50 lenker til eksterne nettsider ville PR per side vært så lite som: 0,12 (6/50). Derfor vil jeg anbefale at du forsøker å få inngående lenker fra sider som lenker ut til så få som mulig.
3. Unike titler på din nettside
Bruk unike titler på dine artikler /nettsider. Det er mange som bruker en og samme tittel over hele nettsiden. Da søkemotorene måler relevans når de viser søkeresultatene, vil nettsiden som bruker samme tittel over hele nettstedet slite med å komme høyt opp.
4. God navigasjon
Sørg for at nettsiden din har en god navigasjon. Vet du hvordan nettsiden din blir lest av søkemotorene? En søkemotor leser sidens innhold fra topp → venstre → midten → høyre → bunnen. Her er det lurt at du bruker en publiseringsløsning som ikke lager unødvendig mye med kode. Dersom du kun skal ha en enkel side for din bedrift, kan det være en ide å flytte sidens meny til høyre slik vi har gjort det på Anghus.
5. Bruken av nøkkelord
Ikke bruk for mange nøkkelord på nettsiden din. Sørg for at du begrenser nøkkelordene til maks to – tre av gangen. Dette fordi dette er det tallet du maksimalt klarer å optimalisere for på hver enkel side.
6. Bruk Site Map/ Sidekart.
For å gjøre det enklere for søkemotorene å snappe opp innholdet ditt er det viktig at du bruker Site Map/ Sidekart på nettsiden din. Et eksempel på et sidekart kan du finne ved å se øverst i menyen.
7. Ta i bruk Web 2.0
Del innholdet ditt med andre, eller rettere sagt du må oppfordre andre til å lese og lenke til innholdet ditt. En enkel måte å gjøre dette på er ved å bruke nettsteder som: Kudos.
Håper du får bruk for disse punktene. Skulle jeg ha glemt noen andre punkter i farten, er det bare å poste dem i kommentaren.
Stem på denne posten hvis du tror den kan hjelpe andre.
Dersom du likte denne posten kan du abonnere på RSS feed!
Også glemte jeg å ta med:
Code to text ratio: Kort fortalt går dette ut på hvor mye av nettsidens innhold som er ren tekst og hvor mye som består av ren kode. Jo mer tekst desto bedre.
Jøss, mye å sette seg inn i.
Har spørsmål angående bruken av nøkkelord. Er det slik at det finnes en regel for hvor mange ganger man skal gjenta nøkkelordene?
“Har spørsmål angående bruken av nøkkelord. Er det slik at det finnes en regel for hvor mange ganger man skal gjenta nøkkelordene?”
Nei det finnes ingen regel for dette. Tidligere var det slik at man kunne gjenta ordene mange ganger og slippe unna med det.
Det beste stedet å ha nøkkelordene er: i tittelen, i begynnelsen av den første paragrafen, i midten og nær avslutningen. Men igjen ingen fasit.
Når du nevner code to text ratioen, vil en style tag telle inn på dette slik at det er en fordel å bruke ekstern css fil? Det er jo være en fordel uansett om man har mange undersider, men det har ikke min personlige side..
Hei Frode,
Code to text ratio måler prosentvis tekst i forhold til antall kode. Med det eksemplet du kommer med, så vil jeg anbefale at du bruker en ekstern CSS fil.
Dersom du ikke bruker en publiseringsløsning kan du legge inn CSS filen ved å skrive en enkel kode.
“En søkemotor leser sidens innhold fra topp → venstre → midten → høyre → bunnen.”
Interessant fortolkning av hvordan en søkemotor “leser” en side. Eller kanskje fullstendig feilaktig ettersom en søkemotor faktisk bare ser på kildekoden til et nettsted og denne blir nødvendigvis “lest” fra topp til bunn…
SEO ekspert?
Barthes, jeg en ekspert? takk setter pris på å bli kalt det etter 5 år
Du har delvis rett, fra topp til bunn. Men jeg har også rett i min tolkning av det med topp til bunn. Gå på Google, og se en chache versjonen av en nettside.
Eventuelt kan du taste inn dette i søkefeltet:
cache:domene.no, og i dette tilfellet: cache:www.anghus.com/blogg
Trykk deretter på: “Click here for the cached text only.” Så ser du hva jeg mener med: topp → venstre → midten → høyre → bunnen.
Eh - jeg skjønner at jeg kanskje ikke helt har hengt med i timen når det gjelder markedsføring på internett. det morsomme er at det får meg til å føle meg veeeeldig gammel, med mine 28 år… vel, det var en digresjon.
men takk for fin innføring i dette. lettleste innlegg.
“Trykk deretter på: “Click here for the cached text only.” Så ser du hva jeg mener med: topp → venstre → midten → høyre → bunnen.”
Reagerte på det samme, men jeg skjønner nå hva du mener med dette.
Helt Konge, konge!
“Du har delvis rett, fra topp til bunn. Men jeg har også rett i min tolkning av det med topp til bunn. Gå på Google, og se en chache versjonen av en nettside.”
Han har helt rett. Det du beskriver er hvordan søkemotoren ser teksten i din spesifikke layout, og ikke hvordan søkemotoren ser en side på generelt grunnlag.
Ta for eksempel den mye brukte og fleksible 3-kolonners layouten her: positioniseverything.net
Skal jeg følge din analogi i forhold til denne layouten så leser søkemotoren nettsidens innhold fra topp -> midten -> venstre -> høyre -> bunn.
Code to text ratio: Søkemotorene bryr seg ikke om koden, den strippes vekk til de sitter igjen med en tekststreng. Siden http://www.blackhatseo.no er det eneste nettstedet som har beskrevet dette nå norsk foreslår jeg at du tar en kikk på artikkelen
http://www.blackhatseo.no
Når det er sagt er det et godt råd å redusere koden og ha en god kode, samt separere innhold og design, men det har ingenting med code to text ratio å gjøre.
“Med kvalitets lenker mener jeg lenker fra sider som Google stoler på. En enkel måte å finne ut av om Google stoler på en nettside er ved å sjekke sidens Page Rank.”
PageRank som du ser i Google sin verktøylinje er et øyeblikksbilde av gammel og utdatert informasjon, og behøver ikke å indikere noe som helst ift om Google stoler på denne nettsiden eller ikke. PageRank kan manipuleres etc.
“Jeg vil anbefale at du forsøker å få inn lenker fra nettsider med minst 4 i Page Rank.”
Det gjør ingenting at en nettside har PageRank, men når jeg leser et slikt råd får jeg følelsen av å bli satt flere år tilbake til hva man kunne lese på diverse SEO-forum før.
Setter pris på kommentaren din, under har jeg forsøkt å svare deg.
“Han har helt rett. Det du beskriver er hvordan søkemotoren ser teksten i din spesifikke layout, og ikke hvordan søkemotoren ser en side på generelt grunnlag.
Ta for eksempel den mye brukte og fleksible 3-kolonners layouten her:
http://www.positioniseverything.net/ordered-borders-center.html
Skal jeg følge din analogi i forhold til denne layouten så leser søkemotoren nettsidens innhold fra topp -> midten -> venstre -> høyre -> bunn.”
I dag så velger de fleste å ta i bruk publiseringsløsninger. Disse er ikke KODET på samme måte som den linken du refererer til. Ta for eksempel den mest populære Open Source løsningen, Joomla. De fleste av sidene følger ikke eksemplet du kom med i den linken din. Og jeg er fullstendig klar over hvordan man kan endre dette med å gå inn i selve kodingen, eller re-designe et template osv… Men jeg har nå tatt utgangspunktet i hva jeg ser mest av i norske nettsider.
Når du refererer til blackhatseo så har jeg lest den posten. Se på bildene og sammenlign med det jeg har skrevet over i kommentaren.
Kanskje det ikke kommer godt nok frem, men det jeg prøvde å si kjapt var at: søkemotorene er opptatt av tekst, koden blir filtrert bort, når søkemotorene tyder sidens innhold. Men Code to text faktoren vet jeg er omstridt, noen sier at det ikke har noe å si, som du i dette tilfellet, mens jeg tar utgangspunktet i dette tallet.
Hvorfor gjør jeg det? Jo fordi jo høyere dette tallet er, jo mer tekst har jeg på siden min. Jo mer tekst jeg har, jo mer spennende blir nettsiden min for søkemotorene osv…
“PageRank som du ser i Google sin verktøylinje er et øyeblikksbilde av gammel og utdatert informasjon, og behøver ikke å indikere noe som helst ift om Google stoler på denne nettsiden eller ikke. PageRank kan manipuleres etc”
Merk at jeg ikke har skrevet noe sted at Page Ranken sørger for at siden din oppnår høyere plassering i søkemotorene, eller at den sørger for flere besøkende. Ja du har rett, at den grønne streken i toolbaren, er utdatert informasjon. Men denne informasjonen er basert på noe. Og det er dette “noe” som gir meg en viktig indikasjon på om jeg burde bruke penger på å annonsere på denne nettsiden. Du kan lese selv hva Google sier om Page Rank, på webmaster sidene deres.
“Det gjør ingenting at en nettside har PageRank, men når jeg leser et slikt råd får jeg følelsen av å bli satt flere år tilbake til hva man kunne lese på diverse SEO-forum før”
Igjen, jeg har IKKE skrevet noe sted at Page Rank øker inngående treff på nettsiden din fra søkemotorene, eller at den gir deg høyere plasseringer i søkemotorene for det stemmer IKKE. Men Page Rank er et kvalitetstempel, sammen med andre ting som avgjør om det er verdt å reklamere på den siden for å oppnå høyere resultater. Og jeg er fortsatt uenig i det du sier om at det er “enkelt” å jukse seg til en høy Page Rank, det var det før, men Googles algoritme har blitt mye smartere. Nå er det ikke bare antall inngående lenker som gjelder lengre, men hvor du får dem fra.
Det som faktisk betyr mye når det kommer til Page Rank, er dersom du har en nettside som IKKE er indeksert i Google enda. Dersom du får en lenke fra sider med høy Page Rank, så vil det ta kortere tid for at siden din snappes opp av søkemotoren, enn om du hadde fått masse lenker fra sider med 0 i PR.
Jeg vet at det er bøtter av sider innen søkemotoroptimalisering. Og jeg har brukt mye av tiden til å finne de beste sidene, som jeg stoler på. Det anbefaler jeg at du gjør også. Men det viktigste for meg er ikke hva folk sier, det som betyr noe er resultater. Jeg har funnet frem til metoder som fungerer for meg. Og jeg lyver vel ikke når jeg sier at de metodene som faktsik fungerer er de jeg lærte aller først. Dersom du virkelig har lyst til å teste ut om hva som fungerer eller ikke, vil jeg anbefale at du setter opp forsøkssider og tester ut ulike ting. Eventuelt kan du bestille rapporter som har blitt utarbeidet over tid, hvor forsøkene har en god forankring riktig bruk av metode og kvantitative resultater.
Men som sagt, vi trenger ikke å være enige, søkemotoroptimalisering er et minefelt.
“Det gjør ingenting at en nettside har PageRank, men når jeg leser et slikt råd får jeg følelsen av å bli satt flere år tilbake til hva man kunne lese på diverse SEO-forum før.”
Også er det noe som heter Trust rank, som igjen basserer seg på Page Rank blant annet…. Vet ikke hvor godt dette er men, slik jeg har skjønt dette så har det noe å si. Spes med tanke på hvordan en nettside blir oppfattet av søkemotorene.
Så derfor, spiller den grønne streken en viss rolle likevel! Men uansett, så syns jeg den korte oppsummeringen her var bra. Litt basic, men det tror jeg også var meningen.