« Blir teksten din lest av søkemotorene? – Gullkorn 3
» Hvordan kjøpe en eksisterende nettside?

Ajax og Flash

02.27.07 | 9 Kommentarer

I dag fikk jeg æren av å bli omtalt i denne posten: Derfor tar Anghus feil Angående Ajax og Flash hos ingen ringere enn selveste Blackhatseo.no.

“Anghus har en ny post som han kaller “Blir teksten din lest av søkemotorene? – Gullkorn 3″ hvor det hevdes at søkemotorene ikke klarer å lese innholdet i Flash og JavaScript. Dette er helt uriktig, og i denne posten forteller jeg hvordan ting faktisk henger sammen.”

Står det å lese på blackhatseo.no.

Under vil jeg prøve å redegjøre for hvorfor jeg mener at Ajax og Flash ikke er å anbefale, dersom du ønsker å oppnå høyere plasseringer i søkemotorene.

Først vil jeg begynne med å si at, jeg er stor fan av JavaScript, Ajax og Flash. Når jeg sier at jeg ikke anbefaler andre til å implementere dette på nettsidene sine, så er dette fordi:

1. De fleste designere spretter himmelhøyt når noen ønsker å få designet siden sin i flash. Hvorfor det egentlig? Jo fordi, man med flash har lite begrensninger på hva man kan få til, med tanke på design og layout.

2. Så til neste punkt som Blackhatseo.no referer til, nemlig bruken av Ajax (JavaScript). De fleste programmererne jeg kjenner til har tendens til å bygge opp hele systemer i Java (og nå Ajax).

Igjen må jeg gjenta meg for ikke å få noen på nakken, men jeg er stor fan av disse teknologiene, så fremt bruken er: godt gjennomtenkt, og ikke minst, implementeringen er der.

Videre skriver Blackhatseo.no at

”Dette er ikke helt riktig - det kommer bare an på implementasjonen av Ajax. Selv om søkemotorer ikke fatter bæret av tekst som er inne i et JavaScript kan de i mange tilfeller forstå menyer med OnMouseOver, OnMouseOut etc, men det skal et trenet øye til for å se hva som vil funke eller ikke funke.”

OnMouseOver, og OnMouseOut i seg selv er ikke så farlig å bruke. Og det er jeg heller ikke i mot å bruke. Jeg syns disse elementene bidrar til å forbedre det estetiske ved en nettside. Men det er stor forskjell mellom å bruke OnMouseOver, og gå over til å bygge opp hele nettstedet i Java. Er du ikke enig? Det er dette jeg mener er feil, og stor FY-FY.

Jeg vil anbefale at dere tar en titt på denne siden: kennyhyder.com. Siden er bygget opp ved bruk av JavaScript. Men så kan du prøve å diable java funksjonen på browseren, så ser du hvordan teksten kommer opp. Dette har blitt gjort ved å ta i bruk un-obtrusive javascript. Dessverre så velger ikke alle programmerere å benytte seg av denne metoden. Vil også anbefale å ta en titt på: AJAX & Search Engine Optimization (SEO) og, CSS, AJAX, Web 2.0 & Search Engines.

”Det samme gjelder Ajax - innhold inni JavaSctipt er fy-fy, men det fins mange flere måter å implementere Ajax på - faktisk vil jeg si at Ajax i mange tilfeller kan bedre både brukervennlighet og brukeropplevelser samtidig som det ivaretar mine behov for søkemotoroptimalisering på en meget effektiv måte da det, om riktig implementert, vil vise 100% ren og pen mark-up.”

Når det kommer til Ajax så er jeg også enig med deg, ja, dersom man bruker dette på en riktig måte så får man for det første, kontroll på layouten, og ikke minst at man får ivaretatt søkemotoroptimalisering og arbeidet rundt SEO. Spesielt vil jeg anbefale bruken av Ajax i blogger, eksempelvis Wordpress. Men igjen, det jeg referer til i denne posten: Blir teksten din lest av søkemotorene? – Gullkorn 3, er overforbruket av både Java, Ajax og Flash. I korte trekk at man ikke skal benytte seg av disse teknologiene over hele nettsiden.

Flash

Søkemotorene klarer fint å indeksere innholdet i SWF filer. Men problemet er at dette ikke er på langt nær så bra som indekseringen av vanlige nettsider kodet i HTML, selv om Google har jobbet med dette siden 2004 så må jeg si at de fortsatt ligger litt etter.

”Problemet er imidlertid at med rene flash-sider så havner alt innholdet i en og samme fil og om man har et nettsted på 100 sider for eksempel mister man fullstendig kontroll på tematiseringen, Title tagger, H tagger, anker tekst og alt annet som er viktig for rangering.”

Du har rett, men det er jo alltid et men, tilbake til saken. Det finnes en enkel løsning som fikser dette også. Kommer tilbake til det litt senere.

En kul hovedmeny er igjen ikke noe jeg sikter til. Det jeg sikter til er å bygge opp hele nettsiden ved bruk av flash. Se på denne siden: Alternativklinikken, nydelig side bygget opp av profesjonelle, men har de tenkt på søkemotoroptimalisering? Det er dette jeg prøver folk til å slutte å bruke, fordi dette etter min mening dreper sjansene for høye plasseringer i søkemotorene. Selvsagt har jeg sett sider som rangerer veldig høyt, selv om det kun har blitt brukt flash, men etter min mening er det andre grunner som ligger bak deres høye plassering i søkemotorene (Link bait osv..).

Hvordan få indeksert Flash filene dine?

Tidligere i dag var KP fra Kuttisme.no innom og lurte på om hvilke metode jeg ville anbefale for optimalisering av nettsider som kun bruker flash. Under vil jeg prøve å forklare denne prosessen i korte detaljer, den ligner litt på samme metoden som blir benyttet her: un-obtrusive javascript.

Det kan godt hende at noen tolker det jeg skal vise under som Black hat. Men jeg mener at dette ikke er tilfelle, dere for bedømme selv.

I korte trekk går dette ut på å benytte seg av en teknikk som heter Z order sammen med CSS filen. Under har jeg limt inn et utdrag av hva Z order er:

”The Z order of a window indicates the window’s position in a stack of overlapping windows. This window stack is oriented along an imaginary axis, the z-axis, extending outward from the screen. The window at the top of the Z order overlaps all other windows. The window at the bottom of the Z order is overlapped by all other windows.”

Det som foregår når du benytter deg av denne metoden er at, du legger teksten som skal brukes på bunn av Flash filen. Ved å gjøre dette så blir Flash filmen vist til brukerne dine, mens søkemotorene får selve teksten å bryne seg på. Problemet da er at layouten ikke vil være den samme i alle browserne. Et annet spørsmål som du må stille deg før du benytter deg av denne teknikken er hvorvidt søkemotorene er så glade for dette, men det er en helt annen historie.

Gi Kudos til denne saken!

Skrevet av Anghus - Søkemotoroptimalisering

Legg igjen en kommentar da

Dersom du likte denne posten kan du abonnere på RSS feed!

9 kommentarer

speak up

Kommenter innlegget under, eller bruk trackback fra din egen side.

Smil og andre smiler tilbake, og husk ikke SPAM.

Du kan bruke følgende tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

:

: